Transfer Factor Boleh Membantu Mereka Yang Terkena Penyakit Autoimmune Yang Aneh Dan Bahaya

AUTOIMMUNE adalah sejenis penyakit yang makin ramai memperkatakannya

Apakah itu Autoimmune?

Penyakit Autoimmune merujuk di mana, sistem imun badan tidak dapat membezakan sel tubuh sendiri yang berfungi baik untuk tubuh dan sel asing yang mendatangkan penyakit.

Sistem Pertahanan Tubuh (sistem imun badan) terdiri dari sel darah putih, antibody dan beberapa sel yang berfungsi melawan sel-sel asing atau mikroorganisma  yang memberi bahaya kepada tubuh.

Sistem imun tahu dan kenal, mana sel tubuh yang baik dan mana satu sel-sel asing yang memberi bahaya kepada tubuh

Namun bila seseorang terkena penyakit Autoimmun ini, sistem imun tubuhnya tidak kenal benda asing yang merbahaya kepada tubuh, malah sel, jaringan atau organ tubuh manusia itu sendiri dianggap sebagai benda asing sehingga imun  badan yang kuat merosakkan organ ini kerana menganggap ia sebagai ‘musuh!’

Sistem imun badan yang kuat tidak memberi impak kepada pertahanan tubuh melawan penyakit, tetapi terjadi pula kerosakan tubuh akibat imun tubuh kuat yang melawan jaringan tubuh sendiri.

Kerana itu Penyakit Autoimmune bukan sahaja dianggap penyakit aneh tetapi juga dianggap merbahaya.

Penyakit Autoimmune, pertama kali diketahui pada awal 1900-an. Berbanding lelaki, wanita lebih kerap terkena penyakit ini. Selalunya ia menyerang ketika dewasa. Ketika ini, kira-kira 24 juta orang di Amerika Syarikat terjejas oleh penyakit Autoimmune.

===

Terdapat sekurang-kurangnya 80 jenis penyakit Autoimmune. Tetapi beberapa kajian terbaru menunjukkan, mungkin terdapat lebih daripada 100 jenis penyakit akibat Autoimmune.

Kita menyangka deman atau badan yang letih disebabkan imun badan yang lemah. Namun mengejutkan bila beberapa kajian menunjukkan deman atau badan yang letih boleh juga disebabkan imun badan yang kuat kerana penyakit Autoimmune!

Selalunya gejala sakit akibat Autoimmune ini tidak kekal. Kadang-kadang kita diserang sakit, kemudiannya sakit itu hilang.

Ia menjadi amat merbahaya bila sakit itu kekal lama tanpa doktor mengetahui puncanya.

===

Punca penyakit Autoimmune memang tidak diketahui. Mungkin genetic keluarga, mungkin juga faktor lain seperti pemakanan.

===

Beberapa penyakit yang secara umumnya dianggap sebagai Autoimmune seperti:

Asma
Alergi
Psoriasis
Lupus
Tyroid
Myasthenia gravis
Acute disseminated encephalomyelitis
Multiple Sclerosis
Gullain-Barre Syndrome
Paraneplastic Neurologic disorders
Cerebellar degeneration
Autoimmune chronic active hepatitis
Primary biliary sclerosis
Gastrointestinal tract
Pernicious anemia
Inflammatory bowel disease
Diabetes tipe I

===

Rawatan untuk penyakit Autoimmune bergantung pada jenis sakit dan bagaimana teruknya sakit itu. Yang selalu digunakan adalan Ubat Anti Radang Bukan Steroid. Imunosupresan juga sering digunakan. Sesekali rawatan menggunakan Imunoglobuli Intravena.

Rawatan biasanya hanya memperbaiki gejala, ia tidak sepenuhnya menyembuhkan penyakit. Hingga kini, ilmu perubatan belum mengenalpasti cara untuk menghalang  seseorang dari terkena penyakit Autoimmune.

Namun pakar perubatan bersetuju, satu-satunya cara untuk mencegah dan boleh menyembuhkan penyakit Autoimmune adalah dengan cara menstabilkan sistem imun tubuh.

===

Dalam kes penyakit Autoimmune, Transfer Factor boleh membantu.

Transfer Factor merupakan hasil penemun sains khusus untuk sistem imun dalam hal mengendali, meningkatkan dan menstabilkan sistem imun.

Transfer Factor berfungsi dalam 3 peringkat, iaitu:

1 # RECOGNIZE (Kenalpasti)

apa itu tranfer factor

Dengan Transfer Factor, sistem imun dapat kenal rupa bentuk sel-sel asing yang merbahaya kepada tubuh.

2 # RESPOND (Bertindak Balas)

atasi autoimmune dengan transfer factor

Setelah sistem imun kenal sel-sel asing ini, barulah sel asing ini dapat dimusnahkan.

3 # REMEMBER (Ingat)

sembuhkan autoimmune degan transfer factor

Maklumat mengenai sel asing yang telah dimusnahkan ini kekal di dalam sistem imun. Sekiranya sel ini datang lagi di kemudian hari, sistem imun tubuh akan bertindak balas dengan cepat bagi mencegah jangkitan yang lebih serius.

Proses ini akan berulang sehingga sel-sel  sistem imun ‘lupus secara semulajadi’ dan diganti dengan sel-sel baru oleh sistem tubuh.

Sel-sel imun yang baru ini tidak mempunyai maklumat tentang sel-sel asing ini. Maka ia perlu dibantu oleh Transfer Factor yang baru.

Sebab itu pengambilan Transfer Factor bukan secara berkala, ia pengambilan harian.

Kata cerdik pandai…

“MENCEGAH ADALAH JAUH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI”

Maka kekal mengamalkan Trasfer factor setiap hari untuk kesihatan yang lebih baik. KLIK gambar di bawah untuk mendapatkan Tranfer Factor.

4life malaysia transfer factor terbaik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *